Husk at gennemlæs både sikkerheds– og staldreglementet.

Når man begynder til ridning, er der en række praktiske ting, der er gode at vide. Husk, at underviserne er strenge med forskellige regler (for fx op- og afsidning) for at gøre det så sikkert som muligt for dig/dit barn så lyt godt efter hvad de siger og spørg, hvis du er i tvivl.

Sikkerhed og udstyr:

På Helsinge Rideklub har vi et udsnit af ridehjelme i forskellige størrelse, der udlånes gratis (de ligger i rideskolens sadelrum). Alternativt kan man starte den første gang med at ride med en cykelhjelm, men har man besluttet at gå til ridning på permanent basis, er det et krav, at man anvender en sikkerhedsgodkendt ridehjelm.
Fodtøj er også væsentligt. Gummistøvler kan erstatte ridestøvler, men sørg for, at der en lille hæl på gummistøvlen. Fladt fodtøj kan nemlig få hele foden til at glide gennem stigbøjlen, og skulle uheldet være ude, vil der være risiko for, at foden glider helt igennem bøjlen, og man kan blive slæbt efter hesten. Der må som udgangspunkt ikke være snører og andet, der kan hænge fast, på fodtøjet.
Har man ikke ridebukser, kan gamachebukser være et alternativ. Hér er ingen sikkerhedsmæssige udfordringer som sådan, men kraftige sømme på indersiden af benet (som på cowboybukser) kan være smertefulde og give mærker og ekstra ømme inderlår.
Selvom det kan være koldt om vinteren, anbefaler vi, at man ikke kommer til ridning i flyverdragt, ligesom “larmende” tøj (fx. regntøj) undgås. Heste er lydfølsomme flokdyr, og hvis først én hest bliver forskrækket og løber, vil resten typisk følge trop.
Det er en god idé at sætte i hvert fald 20 min. af til klargøring af hesten, så man både kan nå at gnubbe, strigle og rense hove før selve opsadlningen. Det er især vigtigt, at hesten er helt ren dér, hvor seletøjet skal ligge. Når man er færdig med at ride, skal hesten strigles igen, mens porerne i huden stadig er åbne. Det er også fint lige at rense hovene, før hesten sættes i boks for natten. Seletøjet skal selvfølgelig hænges tilbage på plads efter brug – husk at skyl biddet grundigt, så gamle, indtørrede savlrester ikke risikerer at give hesten sår dagen efter. Når man efterlader en grime på staldgangen, må den ikke være fastgjort til kæderne, da en forbigående hest kan træde i den og hænge fast med panik til følge.
Husk i øvrigt, at det er ens egen pligt at være personligt ulykkesforsikret, jf. Dansk Rideforbunds bestemmelser. Helsinge Rideklub påtager sig ikke noget erstatningsansvar overfor medlemmer, der kommer til skade under ridning og andre aktiviteter. Du er dækket af idrættens forsikringer, hvis du virker for klubben efter aftale med os, men vi gør opmærksom på, at forsikringen ikke dækker, når du almindeligvis opholder dig i klubben og deltager i undervisning, rider osv. Som medlem skal du derfor selv tegne en privat ansvars- og ulykkesforsikring. Husk at tjekke med dit selskab, om de betragter ridning som ekstremsport, da det kan kræve en særskilt forsikring.

Vi har en god aftale med HERI Rideudstyr i Lynge. Hvis man er medlem af Helsinge Rideklub, er man automatisk berettiget til 10% rabat på alt udstyr til hest og rytter. Hvad de ikke lige har i butikken, kan garanteret bestilles hjem, og der er god, kompetent service. Støt vores sponsorer – de støtter os! 🙂

Hvis du fortsat føler, at det kan være svært at finde rundt i alt det udstyr og ridetøj, man skal bruge til ridning, så har Magasinet Hest mange uddybende artikler omkring alle de forskellige aspekter af rideverdenen.

Hestene:

Hestene har hver deres sæt strigler, der ligger i små kasser med navn på i elevsadelrummet. Man må selvfølgelig bruge sine egne strigler, hvis man har sådan nogle, forudsat, at de er rene og ikke samtidig bruges til heste et andet sted. At strigle hesten er både en måde at “forbinde” sig med hesten på før ridning, men det giver også hesten øget velvære og mindsker risiko for gnavsår.
Elevhestenes haler må ikke strigles/børstes igennem! Har hesten noget i halen, skal det pilles ud med fingrene, da et enkelt halehår er mange år om at vokse ud igen, og det er vigtig for hestene at have fyldige haler til at beskytte sig mod insekter i sommerperioden. Det er heller ikke tilladt at klippe nogen steder på hestene, medmindre man har fået lov af sin underviser.
Man skal være opmærksom på, at elevhestene går med dækkener i vintersæsonen (efterår til forår). Hvis man er i tvivl om, hvordan et dækken skal lægges korrekt på, er det bedre at bede om hjælp end at gætte sig frem.

Husk, at hestene, selvom de overordnet er rigtig søde, stadig “bare” er dyr. De kan derfor altid blive forskrækkede eller sure – af og til af årsager, der kan være svære at forstå. Det er derfor vigtigt altid at opføre sig roligt og disciplineret i stalden.
Desuden har de følsomme maver og kan let blive syge. Rideskolehestene må af helbredsmæssige årsager kun få gulerødder eller hestegodbidder. Ét enkelt æble eller et stykke tørt rugbrød er også okay, men kun disse i meget små mængder. Andre former for foder må slet ikke gives.

Du kan finde rigtig mange informationer på hjemmesiden, men du er også altid velkommen til at kontakte personalet (i arbejdstiden) med spørgsmål. Husk også at gennemlæse stald- og sikkerhedsregler.